Profilaktyka nowotworowa
Zapobieganie nowotworom należy do najważniejszych elementów dbania o zdrowie każdego dnia. Profilaktykę nowotworów możemy podzielić w zależności od tego, czy dotyczy choroby już istniejącej czy „hipotetycznej”.
Pierwotna profilaktyka wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworów i polega na prowadzeniu zdrowego trybu życia, regularnych badaniach przesiewowych, szczepieniach (np. przeciwko wirusowi HPV odpowiedzialnemu za większość przypadków raka szyjki macicy). Profilaktyka wtórna z kolei jest pomocna we wczesnym rozpoznaniu choroby oraz zapobieżeniu jej dalszemu rozwojowi. Jeśli chodzi o trzeci rodzaj profilaktyki – to jest ona elementem leczenia choroby i obejmuje głównie stosowanie zasad profilaktyki pierwotnej w celu wspomożenia terapii (a także uniknięcia nawrotów choroby w przypadku remisji).
Jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną, powinna ona obejmować zarówno: rezygnację z używek (takich jak tytoń czy alkohol), wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety (bogatej w witaminy i mikroelementy, a ubogiej w tłuszcze zwierzęce, mięso czy produkty wysokoprzetworzone), zapobieganie otyłości, a także wprowadzenie codziennej aktywności fizycznej (m.in. zmniejszającej ryzyko: raka piersi, raka jelita grubego, nowotworu prostaty czy trzonu macicy). Bardzo ważnymi elementami profilaktyki są również regularne badania, szczepienia ochronne a także unikanie nadmiernej ekspozycji na czynniki kancerogenne (jak promieniowanie UV, promieniowanie X i inne).
Przy prewencji występowania nowotworów niezwykle istotne jest stosowanie odpowiedniej diety, bogatej w antyoksydanty (zapobiegające działaniu wolnych rodników) – jak witaminy A, C, E; beta – karoten, selen (także działający przeciwutleniająco), błonnik ( chroniący przed rakiem jelita grubego dzięki korzystnemu działaniu na układ trawienny), wapń. Zaleca się spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców (uprzednio dokładnie umytych), produktów pełnoziarnistych a także ograniczenie spożycia cukrów prostych oraz tłuszczu, mięs (zwłaszcza wołowiny), wyrobów z białej mąki. Należy unikać również nadmiernego stosowania soli, konserwantów, produktów wysoko przetworzonych, wędzonych, smażonych, a także picia alkoholu w nadmiernych ilościach.